4.12.09

Εχθρός της τερηδόνας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί τη μέρα

Ενα ποτήρι κόκκινο κρασί τη μέρα την τερηδόνα κάνει πέρα! Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί περιέχει χημικές ουσίες που δεν αφήνουν τα βλαβερά βακτήρια να κολλήσουν πάνω στα δόντια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που πρόκειται να δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Food Chemistry», αρκεί η κατανάλωση ενός ποτηριού την ημέρα για να διατηρούνται τα δόντια υγιή και να μην έχουν ανάγκη για σφραγίσματα.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι το πιο βλαβερό βακτήριο, ο λεγόμενος streptococcus mutans, ζει μέσα στο στόμα και τρέφεται από τη ζάχαρη των τροφών. Μόλις κολλήσει πάνω στο σμάλτο, ο οργανισμός ξεκινάει μια διαδικασία που ονομάζεται απομεταλλοποίηση, κατά την οποία τα οξέα αρχίζουν να ανοίγουν τρύπες στα δόντια. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάβια εξέθεσαν τα βακτήρια σε μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού, από την οποία είχαν αφαιρέσει το αλκοόλ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ήταν αυτό ή κάποια άλλη ουσία που ευθυνόταν για την ευεργετική δράση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι βλαβεροί οργανισμοί δεν κατάφεραν να κολλήσουν στα δόντια ή το σάλιο κατά την έκθεσή τους στο κόκκινο κρασί και τα υπεύθυνα ενεργά συστατικά στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι λεγόμενες προανθοκυανιδίνες, χημικές ουσίες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που υπάρχουν κυρίως στη φλούδα του σταφυλιού.
espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Αναγνώστες

GreekBloggers.com Get more followers SYNC BLOGS