15.1.10

'Το αλκοόλ είναι χειρότερο από τα ναρκωτικά'', λέει ο David Nutt


O καθηγητής David Nutt, πρώην προϊστάμενος των συμβούλων της Βρετανικής κυβέρνησης περί ναρκωτικών, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή δήλωσε ότι το τσιγάρο και το αλκοόλ είναι πιό επικίνδυνα από το χασίς, το LSD και τα χάπια ‘’έκσταση’’.
Ο ίδιος είναι ξεκάθαρος ως προς την άποψη του:
‘’Το αλκοόλ είναι ένα ναρκωτικό το οποίο έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνει κακό στους εφήβους’’, υποστηρίζει. ‘’Ένας έφηβος την ημέρα πεθαίνει από δηλητηρίαση λόγω του αλκοόλ...
και άλλοι δύο σκοτώνονται σε τροχαία ή άλλου είδους ατυχήματα που σχετίζονται με αυτό. Η κυβέρνηση επιμένει να θάβει το κεφάλι της στην άμμο σχετικά με αυτό το θέμα’’.
Στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο 58χρονος καθηγητής έκανε καμπάνια εναντίον της ενώ ήταν σύμβουλος της, ο Nutt απαντάει:
‘’Eξαρτάται από το αν κάποιος νομίζει ότι τα επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία είναι καμπάνια. Εγώ υποστηρίζω ότι οι νόμοι περί ναρκωτικών, γιά να είναι δίκαιοι, θα πρέπει να αντανακλούν σωστά τη βλάβη που προκύπτει στο χρήστη τους και σε όλη την κοινωνία. Αλλιώς, μπορεί να υπάρξει αδικία’’.
Ο καθηγητής δε συμφωνεί με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, αν αυτό σημαίνει να πωλούνται ελεύθερα στην αγορά, υποστηρίζει όμως ότι μιά ελεγχόμενη διάθεση ορισμένων ναρκωτικών θα έπρεπε να συζητηθεί από τους αρμόδιους. Επίσης προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου ναρκωτικών, όπου ο χρήστης θα μπορεί να αναλύει το ναρκωτικό του και να βλέπει τι περιέχει, χωρίς να φοβάται ότι θα συλληφθεί. ‘’Συνεχώς φτιάχνονται καινούργια ναρκωτικά’’, λέει, ‘’οπότε το λογικό θα ήταν να δημιουργηθεί μιά κατηγορία αναμονής, καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα γιά αυτά’’.
Τέλος, ο καθηγητής, δεν διστάζει να πει ότι ‘’Πολλοί βουλευτές είχαν στα νιάτα τους εμπειρίες με ναρκωτικά. Είναι τυχεροί που δεν πιάστηκαν και δεν τιμωρήθηκαν τότε, καθώς σίγουρα δεν θα βρίσκονταν εκεί που είναι σήμερα.
Το γεγονός ότι το να πιαστεί κάποιος είναι θέμα τύχης, και το αποτέλεσμα που έχει αυτό στην υπόλοιπη ζωή κάποιου που πιάστηκε τυχαία, είναι κάτι βαθύτατα άδικο’’.
http://troktiko.blogspot.com/2010/01/david-nutt.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Αναγνώστες

GreekBloggers.com Get more followers SYNC BLOGS