1.12.09

Ανθρώπινα ανταλλακτικά από έμβρυα...πιθήκων



Ενα βήμα πιο κοντά στην ανθρώπινη κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς βρίσκεται η ιατρική επιστήμη, ύστερα από την επιτυχημένη δημιουργία εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων από έμβρυα πιθήκων.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν, σε συνέδριο με θέμα τα βλαστοκύτταρα, που διεξήχθη στην αυστραλιανή πόλη Κερνς αυτή την εβδομάδα, ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο δέσμες εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων από κλωνοποιημένα έμβρυα ενός είδους πιθήκου που ονομάζεται μακάκος ο ρήσος. «Καιρό τώρα αναζητούσαμε αυτά τα στοιχεία. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε» δήλωσε ο Αλαν Τόμσον του Κέντρου Βλαστοκυττάρων της Μελβούρνης και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες μπορεί σύντομα να οδηγηθούν στη δημιουργία πολλών νέων κυτταρικών ομάδων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τους βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση σύνθετων ασθενειών.

Παλαιότερες απόπειρες δημιουργίας εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων από κλωνοποιημένα έμβρυα πρωτεύοντων θηλαστικών είχαν αποτύχει παταγωδώς, ενώ ο Κορεάτης επιστήμονας Γου Σουκ Χβανγκ, που είχε ισχυριστεί κατά το παρελθόν πως είχε πετύχει κάτι αντίστοιχο χρησιμοποιώντας ανθρώπινα ωάρια, έχασε τη δουλειά του.

Ο Σουκράτ Μιτάλιποφ του Oregon National Primate Research Center στις ΗΠΑ, όμως, ισχυρίζεται ότι το πέτυχε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων ή αλλιώς SCNT. Πρόκειται για μια τεχνική στην οποία ο πυρήνας ενός σωματικού κυττάρου από οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος εγχέεται ή μεταφυτεύεται σ’ ένα γονιμοποιημένο ωάριο του οποίου ο πυρήνας έχει αφαιρεθεί. Το κύτταρο σχηματίζει τελικά ένα πρώιμο έμβρυο ή βλαστοκύτταρο που έχει ολόιδιο γενετικό υλικό με το σωματικό κύτταρο του οποίου ο πυρήνας μεταφυτεύθηκε, μιας και αυτός ο τελευταίος είναι που κουβαλά το γενετικό υλικό.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του εγχειρήματος του Μιτάλιποφ επιβεβαιωθούν, οι επιστήμονες θα έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην κλωνοποίηση ενήλικου πρωτεύοντος θηλαστικού, μιας ομάδας που περιλαμβάνει ανθρώπους, πιθήκους και μαϊμούδες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η κλωνοποίηση θα βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Αναγνώστες

GreekBloggers.com Get more followers SYNC BLOGS