12.12.09

Eνα γιγάντιο παγόβουνο πλησιάζει την Αυστραλία

Οι αρχές της Αυστραλίας εξέδωσαν προειδοποίηση για ένα γιγάντιο παγόβουνο που βρίσκεται 1.700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αυστραλίας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το τεράστιο αυτό κομμάτι πάγου που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική πριν από μια δεκαετία και πλέει βόρεια, εντοπίστηκε μέσω δορυφόρου.

«Προειδοποιήσαμε τους ναυτικούς στις 9 Δεκεμβρίου ότι ένα παγόβουνο πλέει περίπου 1.700 χιλιόμετρα από τις ακτές τις νοτιοδυτικής Αυστραλίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας στην οποία προστίθεται ότι το παγόβουνο έχει εμβαδόν 140 τμ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το παγόβουνο, που ονομάζεται Β17Β, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κατακερματιστεί όταν φτάσει σε πιο ζεστά ύδατα σε εκατοντάδες μικρότερα κομμάτια, τα οποία επίσης θα είναι επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με τον ειδικό Νιλ Γιάνγκ ένα τέτοιο παγόβουνο, δύο φορές μεγαλύτερο από το Χονγκ Κονγκ, δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή από τον 19ο αιώνα.

Ο επιστήμονας προειδοποίησε επίσης ότι το φαινόμενο αυτό θα εμφανίζεται τα επόμενα χρόνια όλο και πιο συχνά εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων των θαλασσών.
2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Αναγνώστες

GreekBloggers.com Get more followers SYNC BLOGS