1.12.09

Στα καγκουρό το μυστικό για τον καρκίνο του δέρματος


Τα καγκουρό φαίνεται πως κρατούν το μυστικό της πρόληψης από τον καρκίνο του δέρματος. Αυστραλοί και Αυστριακοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο τρόπος με τον οποίο επανορθώνονται οι βλάβες στο DNA των καγκουρό μπορεί να τους δώσει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία αλλά και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας βρίσκεται ένα ένζυμο επανόρθωσης του DNA, το οποίο συναντάται στα καγκουρό και σε πολλούς άλλους οργανισμούς αλλά όχι σε ανθρώπους και είναι πολύ αποτελεσματικό στην επιδιόρθωση μιας συγκεκριμένου τύπου βλάβης που σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου του δέρματος.

Η έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής τη δρα Λίντα Φεκετέοβα και τη δρα Ούτα Βίλε από το Κέντρο Χημείας και Βιοτεχνολογίας Ελεύθερων Ριζών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (ARC), σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ στην Αυστρία. Οι επιστημονικές ομάδες εξομοιώνουν στο εργαστήριο την έκθεση του δέρματος του καγκουρό στη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και στη συνέχεια αναλύουν τη διαδικασία επιδιόρθωσης της βλάβης στο DNA, η οποία, σύμφωνα με τη Βίλε, καταλήγει στη δημιουργία μιας σειράς πρωτοεμφανιζόμενων χημικών υποπροϊόντων.

«Αλλες ομάδες ερευνητών έχουν προτείνει μια “θαυματουργή κρέμα”, η οποία περιέχει το ένζυμο επανόρθωσης της βλάβης στο DNA, την οποία μπορείς να επαλείψεις στο δέρμα σου έπειτα από μια ημέρα στον ήλιο. Τώρα εξετάζουμε αν αυτό είναι εφικτό» εξηγεί η Φακετέοβα, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να πετάξουμε από τώρα την αντηλιακή μας κρέμα, καθώς χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες προτού αυτή η θαυματουργή κρέμα βρεθεί διαθέσιμη στα φαρμακεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Chemical Communications». Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται τουλάχιστον για τα δύο τρίτα των περιπτώσεων εμφάνισης μελανώματος, μία πολύ δύσκολα ιάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος, καθώς το καταστραμμένο DNA των κυττάρων του δέρματος οδηγεί σε γενετικές μεταλλάξεις.espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

GreekBloggers.com Get more followers SYNC BLOGS